Met haar zesde plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks is Corinne Ellemeet uit Abcoude bijna zeker van een Kamerzetel. Wat mogen we van haar verwachten in Den Haag? Zelf zegt ze zich te willen inzetten voor een 'solidaire gezondheidszorg'. Maar wat doet Ellemeet om de PVV te beteugelen? Steunt ze de samenwerking van GroenLinks met de PvdA in haar woonplaats? Op 21 december gaat journalist Jeroen Dirks in gesprek met haar. Iedereen is welkom.

Corinne heeft al een keer in de Tweede Kamer gezeten, toen was dat voor vier maanden als zwangerschapsvervanging, en maakte met haar optreden veel indruk. Nu gaat ze voor de volle vier jaar. Ze had geen spannender tijdstip kunnen uitkiezen voor haar rentree: de Brexit, de verkiezing van Donald Trump tot president in Amerika en het referendum in Italië zijn een uiting van grote onvrede in de westerse wereld. Ook hier in Nederland zijn veel mensen boos over de gevestigde politiek.

De peilingen zijn duidelijk. Geert Wilders gaat winnen in maart. Maar ook GroenLinks wordt veel groter. Het lijkt er dus op dat Corinne Ellemeet als nummer zes op de lijst probleemloos wordt gekozen. Maar hoe bereidt ze zich daar op voor? Wat vindt zij belangrijk?

''Ik wil me inzetten voor een solidaire zorg,'' zegt ze fel. ''Dit kabinet heeft in vier jaar tien miljard (!) bezuinigd op de zorg. Minister Schippers spreekt over kostenbeheersing. Maar het is in feite een kostenverschuiving van de overheid naar de burger. Vooral de lagere- en middeninkomens moeten hiervoor opdraaien, evenals de mensen die werken in de zorg. Dáár wil ik wat aan doen. Door het afschaffen van het eigen risico en beperken van de eigen bijdragen.''

Het gaat dus op 21 december over de zorg. Maar ook over andere vragen. Wat doet Ellemeet met de boosheid over de gevestigde politiek? Hoe neemt ze Wilders de wind uit de zeilen? Vergeet ze Abcoude niet, als ze straks elke dag in Den Haag zit? Wat vindt ze van de samenwerking met de PvdA in De Ronde Venen, nu de PvdA op een historisch verlies afkoerst?

Al die vragen gaat Jeroen Dirks (Abcoude Magazine) haar stellen. Maar Ellemeet is als volksvertegenwoordiger ook benieuwd naar uw vragen en ideeën. Wat moet ze meenemen naar Den Haag? Kom en laat u horen, op woensdag 21 december in Ontmoetingscentrum De Angstelborgh (Dorpszicht 22, Abcoude van 20:15–21:30 uur).